Talenten

Talenten

Ons uitgangspunt is dat elke ontwikkelingsfase van het kind, elke nieuwe context (thuis, in school, in de jeugdbeweging, ...) nieuwe kansen biedt om talenten te ontdekken

De belangrijkste reden om oog te hebben voor talenten is het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en het zelfvertrouwen om eigen grenzen te durven verleggen. Als kinderen doorheen verschillende kleine dingen de kans krijgen om positieve eigenschappen over zichzelf te ontdekken, geeft dit hen kracht: 'Dit is iets wat ik wil! Dit is iets dat ik kan!' Hun motivatie wordt hierdoor geprikkeld en zij worden ook sterker in het omgaan met fouten en kritiek.

De beslissingen die je moet maken bij studie- en beroepskeuzes zijn ook gemakkelijker als je jezelf goed kent en vooral kunt opnoemen wat je krachten zijn. Het is daarbij belangrijk om een positieve keuze te kunnen maken vanuit wat jou bijzonder aanspreekt. De arbeidsmarkt is immers zeer complex en divers. Er ontstaan steeds nieuwe beroepen of ze krijgen nieuwe uitgagingen bij. Het belang van zelfsturing en ondernemingszin is dan ook niet te onderschatten.

Je kan talentenkiemen al heel vroeg zien in de ontwikkeling van kinderen. Sommige kinderen zijn vooral gericht op taal en communicatie, anderen onderzoeken liever de wereld rond zich of willen alles mooi ordenen en structureren. Nog anderen willen vooral bewegen en sommigen combineren al deze dingen. Het is belangrijk te beseffen dat elke kiem nog moet groeien, de kans moet krijgen om verder te ontwikkelen. Een talent is dus niet zomaar een 'gave'. De motivatie om er steeds verder in te willen groeien is veel belangrijker. 

Je kan steeds nieuwe kiemen ontdekken, kiemen die nog geen kans kregen om zich te tonen. Ook het kijken naar kinderen met specifieke zorgen (zoals dyslexie, ADHD, autisme) krijgt vanuit talenten een andere betekenis: vaak bezitten zij andere talenten, mogelijkheden die hun manier van zijn in een ander daglicht plaatsen.

Het erkend worden van je talentenkiemen door de groep, bijvoorbeeld klas- en leeftijdsgenoten, is een belangrijke motor om verder te kunnen en te mogen ontwikkelen... In een positieve sfeer kunnen kinderen elkaar sterk prikkelen en voeden in het verkennen van talenten. Door talenten in te zetten in relatie met anderen, kan je samen verder groeien. Een mens heeft anderen nodig om te ontwikkelen.

Daarom organiseren we regelmatig talentenmomenten waarbij de kinderen mogen kiezen welke  (klasoverschrijdende) activiteit zij willen volgen.

(i.s.m. Cego)

Tiensesteenweg 190 3001 Heverlee
info@ark123.be
T 016 25 96 63

Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x